Knibeøvelser og overgangsalder

Perioden lige inden overgangsalderen kaldes oftest for perimenopause. Det er i denne periode, at du begynder at kunne mærke ændringer i din krop, f.eks uregelmæssig menstruation, søvnbesvær, hedeture og meget andet. Det er også i denne periode, at en del kvinder begynder at få problemer med inkontinens, skedetørhed og nedsunken livmoder. Men du kan gøre dit til at forebygge problemerne.

Perimenopause er den fase af en kvindes fødedygtige liv, hvor æggestokkene gradvist begynde at producere mindre østrogen. Perioden begynder som regel i 40-års-alderen, men perimenopause kan også begynde allerede i 30’erne eller endda tidligere. Perimenopause varer indtil overgangsalderen, hvor æggestokkene helt stopper med at frigive æg. I de sidste 1-2 år af perimenopausen, falder østrogenniveauet meget hurtigt, og mange kvinder begynder at opleve menopausale symptomer.

Symptomer på overgangsalderen

I takt med at du kommer tættere på overgangsalderen, begynder du at opleve ændringer i din krop. Det kan være uregelmæssig menstruation, humørsvingninger, søvnbesvær, hedeture og meget mere. Derudover begynder mange kvinder også at få underlivsproblemer, såsom inkontinens, skedetørhed og nedsunken livmoder. Har du mange gener er det en god idé at tale med din læge.

Sålænge du er i den fødedygtige alder, og dine æggestokke ikke er begyndt at producere mindre østrogen, så vil dine skedevægge hele tiden være dækket af et tyndt lag fugt. Det er det kvindelige kønshormoner, østrogen, der er ansvarlig for skedens sundhed. Er østrogenniveauet i blodet tilstrækkeligt højt, holder musklerne i skeden sig elastiske og fugtige.

Det aftagende østrogenniveau i perimenopausen kan føre til:

  1. Inkontinens: Du lækker lidt urin, når du nyser, griner eller hoster.
  2. Dyspareuni/skedetørhed: Samleje kan blive smertefuldt eller ubehageligt.
  3. Nedsunken livmoder: Du oplever tyngdefornemmelse eller trækken i din vagina, fordi bækkenbundsmusklerne har svært ved at holde de indre organer på plads.
  4. Manglende følelse i underlivet: Mange kvinder mister ikke bare følelsen i underlivet, men også lysten til sex.

Underlivsproblemer af den slags kan være meget ødelæggende for dit liv, men heldigvis er løsningen oftest ligetil. Det kræver blot et par minuttes træning om dagen at styrke bækkenbundsmusklerne og dermed blodcirkulationen i området (som fører østrogen rundt).

Tag kontrol over din bækkenbund

Problemer som inkontinens, skedetørhed og nedsunken livmoder er alle tæt knyttet til muskelstyrken i din bækkenbund.

Dine bækkenbundsmuskler danner en slags støttende hængekøje under urinrøret og blæren, der holder det hele  på plads. Knibeøvelser er en effektiv og let måde at forbedre din blærekontrol, modvirke nedsunken livmoder og afhjælpe skedetørhed. Stærke bækkenbundsmuskler kan også give stærkere orgasmer, så har du altid haft svært ved at få det optimale ud af sex, så er det ikke for sent. Du kan stadig nå det, hvis du træner dine bækkenbundsmuskler.

Effektive knibeøvelser

De fleste læger anbefaler knibeøvelser som det første til kvinder i overgangsalderen. Det bedste ved knibeøvelser er, at du kan gøre det derhjemme, når du har tid og lyst, og det tager ikke mange minutter. I modsætning til anden form for muskeltræning så behøver du ikke klæde om eller gå i bad bagefter, du kan gøre det i sengen om morgenen inden du står op, eller inden du lægger dig til at sove om aftenen.

Umiddelbart virker det ikke svært at lave knibeøvelser. Men det er det. Desværre. Det betyder, at rigtig mange kvinder kniber og kniber uden at opnå nogen effekt. Effektive knibeøvelser er kun mulige, hvis du anerkender at dine bækkenbundsmuskler skal trænes ligesom dine øvrige muskler i kroppen.

Bækkenbundsmuskler er skeletmuskler ligesom næsten 80% af dine muskler i kroppen er. Den mest effektive måde at træne skeletmuskler er med øget belastning. Det er også derfor, at du bruger vægte, når du træner biceps, bruger en romaskine, når du skal træne dine lår og laver maveøvelser med din egen vægt som belastning. Dine bækkenbundsmuskler kræver også, at du træner med øget belastning, for at blive styrket.

Hvis du blot kniber uden en form for belastning, så udebliver effekten, eller du i bedste fald træner udholdenhed. Kniber du mange gange med lav belastning træner du udholdenhed, hvilket naturligvis er sundt og godt for din krop, men det afhjælper desværre ikke dine bækkenbundsproblemer. Udholdenhed giver ingen muskelstyrke eller øget muskelmasse, og det er det knibeøvelser bør give dig.

Brug en bækkenbundstræner

Dine bækkenbundsmuskler trænes bedst med en bækkenbundstræner. En bækkenbundstræner gør det muligt for dig at få fat i de rigtige bækkenbundsmuskler let og effektivt, og samtidig kan du træne med belastning, hvilket ikke er muligt uden en bækkenbundstræner.

Der findes flere typer bækkenbundstrænere på markedet, og nogle er mere effektive end andre. Nogle frarådes endda af fysioterapeuter med speciale i bækkenbunde, fordi de belaster musklerne. Kegelmaster er udviklet til at træne musklerne med øget belastning og har 15 træningsniveauer. I modsætning til andre bækkenbundstrænere behøver du kun at træne 3-6 min. om dagen indtil du har opnået fuld muskelstyrke. Derefter kan du nøjes med at holde formen ved at træne i ny og næ.
Skrevet af Ursula Kærle

Tagged