Inkontinens

Mere end 350.000 kvinder i Danmark lider af inkontinens. Det er hver 3. kvinde i den fødedygtige alder. Mange skjuler problemet i årevis og søger ikke behandling. Der er ingen grund til at leve med inkontinens, for 7 ud af 10 inkontinente kvinder kan slippe af med problemet ved hjælp af eksempelvis korrekt bækkenbundstræning.

Hver 3. kvinde lider af inkontinens

Studier har påvist, at hver anden kvinde under sin graviditet oplever inkontinens, og at hver tredje kvinde, der har født vaginalt, lider af inkontinens de første tre måneder efter fødslen. Efter et år efter fødslen er tallet helt oppe på 40,5 %.

Tallene bør ses i lyset af at forskning samtidig viser, at kvinder, der oplever urininkontinens under graviditet, har en øget risiko for at udvikle inkontinens senere i livet. Inkontinens kan heldigvis forebygges og behandles ved regelmæssige og korrekte knibeøvelser.
> Læs mere om knibeøvelser

Det er vigtigt at være opmærksom på, at bækkenbundsøvelser kan gøres på mange måder, og at de ikke alle har samme effektivitet. De færreste kvinder kniber sammen korrekt. Selv efter professionel og personlig vejledning træner 30% af kvinderne deres bækkenbundsmuskler forkert. Både en amerikansk og australsk undersøgelse har påvist, at helt op til 25% af de kvinder, der på egen hånd træner deres bækkenbundsmuskler ved at lave knibeøvelser, rent faktisk belaster musklerne og skader dem. Resultatet er, at de gør mere skade end gavn med deres knibeøvelser.

Hvad skyldes inkontinens

Det øgede pres på bækkenbundsmusklerne under graviditet og fødsel kan resultere i inkontinens, hvis ikke musklerne vedligeholdes, og med den viden, vi har i dag, om at kvinder, der oplever inkontinens under graviditeten har en øget risiko for at blive inkontinente senere i livet, er der god grund til at være opmærksom på træning af sine bækkenbundsmuskler.

For nogle kvinder vender muskelstyrken tilbage til det oprindelige niveau et par uger efter fødslen, mens andre kvinder oplever, at muskelstyrken aldrig kommer tilbage af sig selv igen, eller at inkontinens kommer igen på et senere tidspunkt. Den første gruppe af kvinder lider af det, der kaldes stressinkontinens, mens den anden gruppe kan lide af flere former for inkontinens.

Inkontinens opdeles i stressinkontinens, tranginkontinens, blandet inkontinens og overaktiv blære, og forskere peger lige nu på, at der er tale om samme lidelse, bare i forskellige grader.
> Læs mere om typer af inkontinens

Inkontinens og knibeøvelser

Dr. Kegel, lægen og professoren, der i 1940’erne satte fokus på kvinders bækkenbundsmuskler,  var den første til at konkludere, at bækkenbundstræning er effektiv i behandling af urininkontinens. Hans behandling af inkontinente kvinder ved hjælp af knibeøvelser havde en succesrate på over 84%.

Korrekt udførte knibeøvelser kan behandle inkontinens ved opbygge de støttende funktioner i bækkenet ved at løfte bækkenbunden, så den er placeret højere oppe i bækkenet, og samtidig øge muskelmassen og fastheden i bækkenbundsmusklerne og bindevævet. Når intensiv muskeltræning i bækkenbunden har sådan en effektiv virkning på inkontinens, skyldes det, at træningen forbedrer den automatisk muskelfunktion og ikke kun evnen til at styre frivillige sammentrækninger inden en eventuel belastning på bækkenbunden

Knibeøvelser er dog ikke bare knibeøvelser, og i mange tilfælde er de ineffektive. I andre tilfælde gør de mere skade. Almindelige knibeøvelser får ikke fat på alle muskler i bækkenbunden, og det kan være svært at lave dem helt rigtigt.
> Træner du din bækkenbund forkert?

Kegelmaster

Med Kegelmaster er det det muligt for dig let og effektivt at træne dine bækkenbundsmuskler. Øget belastning er den mest effektive træningsform, og med Kegelmaster sikrer du dig, at du får trænet alle muskler i bækkenbunden ved hjælp af belastning.

Øget modstandstræning er baseret på princippet om, at ved vedvarende at lægge pres på musklerne, bliver de stærkere eller mere udholdende. Muskelstyrke og udholdenhed udvikles ved øget belastning. Muskelstyrke udvikles ved at bruge tung modstand med få repitioner (f.eks vægte), mens muskeludholdenhed udvikles ved let modstand og mange repitioner. Det vil sige, at almindelige knibeøvelser vil give ingen eller kun minimal styrkeforøgelse, og træner du efter princippet ved at øge antallet af knibninger træner du faktisk kun udholdenhed.

> Læs om progressiv modstandstræning
Læs om hvordan Kegelmaster virker.

For rådgivning og vejledning vedr. din inkontinens anbefaler vi, at du kontakter Kontinensforeningen – www.kontinens.dk

Uddybende information
“Træning af bækkenbunden forebygger inkontinens” af Ulla Due, 2008.
“The effect of vaginal delivery and cesarean delivery on lower urinary tract symptoms: What makes the difference?” af  Van Brummen HJ, Bruinse HW, van de Pol G,Heintz APM , van der Vaart C.
“Urinary Incontinence after Vaginal Delivery or Cesarean Section” af Daltveit AK, Hannestad YS, Hunskaar S.
“Urinary incontinence during pregnancy” af Wesnes SL , Rortveit G, Bø K, Hunskaar S.
“Randomised controlled trial of pelvic floor muscle training during pregnancy” af S. Alvesen KÅ, Mørkved S.
“Physiotherapy for persistent postnatal stress urinary incontinence: a randomized controlled trial” af C. Dumoulin et al, 2004
“Stress incontinence and pelvic floor neurophysiology 15 years after the first delivery” af L. M Dolan et al, 2003
“Pelvic floor muscle training during pregnancy to prevent urinary incontinence: a single-blind randomized controlled trial” af Mørkved et al, 2004
“Effect of pelvic muscle exercise on transient incontinence during pregnancy and after birth” af Sampelle et al, 1998.
“Evidence-based physical therapy for the pelvic floor. Bridging science and clinical practise” af Bø et al, 2007.