Skedetørhed

Skedetørhed er et problem, der kan berøre kvinder i alle aldre, selvom det oftest forekommer hos kvinder i takt med, at de bliver ældre og kommer i overgangsalderen. Korrekt udførte knibeøvelser med Kegelmaster øger blodcirkulationen til muskler og nerveender, hvilket tilfører fugt til skeden.

Bækkenbundsmusklernes betydning

Skedevæggene er hele tiden dækket af et tyndt lag fugt, selv om konsistens og mængde af denne fugt kan påvirkes af en række faktorer. Et af de vigtige kvindelige kønshormoner, der er ansvarlige for skedens sundhed, er østrogen. Er niveauet af østrogen i blodet tilstrækkeligt højt, holder musklerne i skeden sig elastiske og fugtige. Blodtilførslen til området i bækkenbunden har dermed en særlig betydning for at holde skeden fugtig.

Bækkenbundsmusklerne er ikke bare ansvarlige for orgasmesammentrækningerne og den seksuelle nydelse, men de er også afgørende for blodgennemstrømningen til klitoris og nerveenderne i hele området. Kvinder, der har svækkede bækkenbundsmuskler, kan have svært ved at opnå orgasme og/eller få optimal nydelse ud af sex, hvilket kan resultere i skedetørhed under samleje.

Manglende seksuel ophidselse hvor hovedsymptomet er skedetørhed stiger med alderen. 19-20% kvinder klager over manglende seksuel ophidselse, og tallet stiger til 39-45% hos seksuelt aktive kvinder efter overgangsalderen. Problemer med bækkenbundsmusklerne kan føre til manglende seksuelle ophidselse, idet lystfornemmelserne i nerverne dermed svækkes.

En undersøgelse af 301 kvinder over 40 år påvist, at der er en sammenhæng mellem seksuel ophidselse og stærke bækkenbundsmuskler, hvilket naturligvis også påvirker den naturlige fugtproduktion i skeden.

Behandling af skedetørhed

Korrekt udførte knibeøvelser med progressiv modstand øger blodgennemstrømningen i bækkenbundsområdet. Den øgede blodgennemstrømningen sikrer, at der kommer tilstrækkelige mængder af østrogen til skedevæggene, og samtidig sikrer den øgede muskelstyrke, at musklerne i skeden er elastiske og fugtige.

Stærke bækkenbundsmuskler fører til stærkere orgasmer og en øget lystfølelse under sex, hvilket naturligvis også påvirker fugtproduktionen.

Ved at træne dine bækkenbundsmuskler ved hjælp af Kegelmaster øger du blodcirkulationen til dine muskler og nerveender, samt styrker musklerne.
> Læs mere om knibeøvelser

Uddybende information
“Sexual dysfunction in the United States: prevalence and predictors” af Lauman et al, 1999
“Randomised controlled trial of pelvic floor muscle exercises and manometric biofeedback for erectile dysfunction” Dorey et al, 2004
“The menopause and sexual functioning: a review of population-based studies” af Dennerstein et al, 2003
“Mid-aged women’s sexual functioning” af Dennerstein et al, 2004.
“Sexuality in postmenopause and senium” af Graziottin, 2004