Behandling af inkontinens

Der findes rigtig mange behandlinger for inkontinens, så uanset hvor slem din inkontinens er, eller hvor længe du har døjet med det, så er der en løsning. Læs om de forskellige behandlinger for inkontinens.

Ikke- kirurgisker behandlinger af inkontinens

Knibeøvelser

Knibeøvelser er en af de mest effektive måder at behandle inkontinens på – hvis du gør det rigtigt. Størstedelen af kvinder laver forkerte knibeøvelser, hvilket betyder ingen effekt, eller i værste fald, at bækkenbunden bliver mere slap. Det er meget vigtigt, at du træner korrekt og bruger en bækkenbundstræner, som Kegelmaster.

Behandling af inkontinens_bækkenbundstræner

Med Kegelmaster træner du med øget belastning, således at du kontinuerligt øger muskelstyrken. Kniber du blot sammen et vist antal gange om dagen, træner du ikke muskelstyrke, men udholdenhed, hvilket ikke afhjælper inkontinens.

Vægttab

Er du stærk overvægtig kan det være grunden til din inkontinens, da den øgede vægt belaster bækkenbundsmusklerne.

Dine bækkenbundsmuskler mister naturligt deres styrke, ligesom alle andre muskler, hvis ikke de trænes, og dette går hurtigere, hvis de samtidig belastes unødigt under din vægt.

Den bedste behandling af din inkontinens vil derfor være, at tabe dig – ved siden af knibeøvelserne.

Kostændring

Visse fødevarer og drikke kan give inkontinens, hvis din blære i forvejen er irriteret. Fiberrig kost, regelmæssig motion og masser af væske vil kunne mindske eller helt fjerne din inkontinens.

Læs mere om kostråd ved inkontinens.

Blæretræning

Blæretræning er ikke det samme som bækkenbundstræning. Blæretræningen involverer også bækkenbundstræning, men har fokus på at træne din blære til at kunne holde på mere væske og holde på det i længere tid til du når hen til et toilet.

Blæretræning kan hjælpe med:

  • at reducere det konstante behov for at gå på toilettet
  • at udskyde at gå på toilettet, indtil din blære er fuld
  • at øge mængden af ​​urin, som din blære kan holde på

Læs mere på www.din-inkontinens.dk

Bækkenbundsstimulation

Et supplement til knibeøvelserne. Ved hjælp af elektrisk stimulation af nerver og muskler i bækkenbunden og blære trækker musklerne sig sammen, hvilket fortalerne for denne metode mener kan styrke musklerne på sigt.

Denne type behandling af din inkontinens kan du få hos en fysioterapeut.

Hormonbehandling

Mange kvinder oplever inkontinens, når de kommer i overgangsalderen, fordi det faldende østrogenniveau svækker bækkenbundsmusklerne.

Hormonbehandlingen kan hjælpe kvinder, hvor inkontinens skyldes det lave østrogenniveau.

Læs mere om inkontinens i overgangsalderen og skedetørhed

Pessar

Lider du af inkontinens kan du få et pessar, der understøtter musklerne og hjælper med at holde bækkenbunden på plads. Denne løsning kan bruges af kvinder med en mild grad af nedsunken livmoder, som ikke har oplevet effekt af knibeøvelser, og som venter på en operation.

Medicin

Der findes medicinsk behandling for ved overaktiv blære, som virker ved at blæren slapper af  Overaktiv blære er den samme pludselige, hyppige vandladningstrang som ved tranginkontinens, men ikke alle med overaktiv blære er inkontinente, og mange er i stand til at holde sig.

Der findes ingen medicinsk behandling for inkontinens.

Symptombehandling af inkontinens

Indtil du har fundet en behandlingsform, der virker på din inkontinens, vil det være en god idé at bruge inkontinensbind.

Sørg for at vælge den rigtige størrelse og pasform, og skift bind mindst én gang om dagen.

Kirurgisk behandling af inkontinens

I mere alvorlige tilfælde af inkontinens vælger nogle kvinder at få implanteret en form for ”pacemaker”, der via elektriske impulser sikrer, at de ikke lækker. I mindre alvorlige tilfælde af inkontinens er det muligt at få lagt et syntetisk net op vaginalt.

Undersøgelser har desværre vist, at kvinder, der opereres for inkontinens får problemer igen efter nogle år. Det er derfor vigtigt, at du ikke vælger kirurgisk behandling som den første løsning, men forsøger dig med korrekt udførte knibeøvelser med øget belastning inden.

Hvor kan du søge om hjælp til inkontinens?

Hvis du oplever inkontinens og bækkenbundstræning med Kegelmaster ikke hjælper, så skal du kontakte din læge.

Hvis din læge ikke har forudsætningerne for at diagnosticere eller behandle inkontinens, skal du bede om at blive henvist til en ekspert på området. Det kan være en fysioterapeut med speciale i inkontinens og bækkenbundsmuskler, eller det kan være en gynækolog.

Inkontinens er et pinligt emne for de fleste, men husk på, at din læge oplever langt værre ting dagligt – og du er absolut ikke den eneste med problemet. Du må derfor ikke underdrive dit problem.

Din læge vil formentlig undersøge dig og bede dig om en urinprøve. Nogle gange vil lægen undersøge med et kateter i blæren og andre gang med ultralyd.