Forkort presseperioden med knibeøvelser

Flere undersøgelser har påvist, at stærke bækkenbundsmuskler forkorter presseperioden, og en norsk undersøgelse af Kjell Å Salvesen, professor i gynækologi, i 2004 påviste, at risikoen for en presseperiode på over 1 time er markant mindre, hvis bækkenbundsmusklerne er stærke.

Stærke muskler gør fødslen lettere

En stærk og veltrænet bækkenbund er en mere elastisk bækkenbund. En mere elastisk bækkenbund betyder alt andet lige, at det er lettere for barnet at komme ud. Dermed bliver fødslen lettere og hurtigere.

Har du svage bækkenbundsmuskler, vil du have sværere ved at presse effektivt, når det er tid til at presse. Samtidig er det også sværere at få bækkenbundsmusklerne til at slappe helt af og give plads til barnet, hvis du ikke er vant til at arbejde med dine bækkenbundsmuskler og har en god fornemmelse af dem.

Hvis dine bækkenbundsmusklerne i stedet er stærke og elastiske, kan de let strække og give sig, så barnet kan passere ubesværet igennem under fødslen, og de trækker sig naturligt og hurtigt tilbage til normal, når barnet er kommet ud.

Forkort presseperioden

Et norsk studie i 2004 har vist, at kvinder, der trænede deres bækkenbundsmuskler korrekt under graviditeten, havde en betydelig mindre risiko for en presseperiode på over 1 time.

I studiet sammenlignede man to grupper af kvinder. I forsøgsgruppen trænede deltagerne bækkenbunden i 12 uger under graviditeten. Deltagerne i en kontrolgruppe fik ingen instrukser om træning af bækkenbunden. Kvinder, der trænede bækkenbunden under graviditeten, havde en lavere risiko for en presseperiode på over 1 time i forhold til kvinder, der ikke havde trænet. Forskellen mellem grupperne var ca. 25% af kvinderne, der havde trænet, havde en presseperiode på over 1 time, mens næsten 40% af kvinderne, der ikke havde trænet, havde en lang presseperiode.

Resultaterne viste desuden, at 32 % i træningsgruppen sammenlignet med 48 % i kontrolgruppen oplevede inkontinens i 36. uge. Et intensivt 8 ugers træningsprogram efter fødslen viste samtidig også en betydelig mindre forekomst af urininkontinens blandt de kvinder, der trænede, sammenlignet med kontrolgruppe. Et år efter fødslen var der stadig langt færre kvinder med urininkontinens blandt dem, der havde trænet intensivt enten under graviditeten eller efter fødslen, sammenlignet med kontrolgruppen.

Kvinderne, der havde trænet, havde desuden tykkere bækkenbundsmuskler og bedre muskelstyrke end inkontinente kvinder.

Dine knibeøvelser kan gøre det værre

Knibeøvelser er dog desværre ikke bare knibeøvelser. Størstedelen af alle kvinder træner slet ikke bækkenbundsmusklerne, når de laver knibeøvelser, og ifølge amerikanske og australske undersøgelser belaster faktisk 25% af kvinder bækkenbundsmusklerne under træningen og øger dermed risikoen for gener. Knibeøvelser kan derfor være problematiske, hvis du gør det forkert.

Udover at det er svært at få fat i de rigtige muskler og ikke mindst at klemme i stedet for at belaste, så oplever mange kvinder at deres knibeøvelser slet ikke har effekt. Det skyldes, at der skal øget belastning på musklerne for at de styrkes. Bliver du på samme niveau, opnås der ingen resultater. Øger du antallet af knibeøvelser, er der tale om udholdenhedstræning, som heller ikke øger muskelstyrken. Øget muskelstyrke opnås kun ved øget belastning i form af modstand.
> Læs mere om knibeøvelser