Bækkenbundstræning – graviditet og fødsel

Det øgede pres på bækkenbundsmusklerne under graviditet og fødsel kan resultere i inkontinens, nedsunken livmoder og/eller et mangelfuldt sexliv efterfølgende. For nogle kvinder vender muskelstyrken tilbage til det oprindelige niveau et par uger efter fødslen, mens andre kvinder oplever, at muskelstyrken aldrig kommer tilbage af sig selv igen.

Bækkenbundsproblemer

Studier har påvist, at hver anden kvinde under sin graviditet oplever inkontinens, og at hver tredje kvinde, der har født vaginalt, lider af inkontinens de første tre måneder efter fødslen. Efter et år efter fødslen er tallet helt oppe på 40,5 %.

Tallene bør ses i lyset af at forskning samtidig viser, at kvinder, der oplever urininkontinens under graviditet, har en øget risiko for at udvikle inkontinens senere i livet. Inkontinens under graviditen kan heldigvis forebygges og behandles ved regelmæssige og korrekte knibeøvelser.

Samtidig viser undersøgelser at ca. 50% af alle kvinder mister nogle af de understøttende funktioner i bækkenbunden, som følge af graviditet og fødsel, hvilket fører til forskellige grader af nedsunken bækkenbund. Størstedelen af kvinderne oplever ingen symptomer, før det har udviklet sig til et alvorligt problem. For nogle kvinder sker udviklingen hurtigt, mens det hos andre sker over en længere årrække.
> Læs mere om nedsunken livmoder

Knibeøvelser med belastning

De færreste kvinder kan træne deres bækkenbundsmuskler korrekt uden hjælp. Selv med professionel og personlig vejledning træner 30% af kvinderne deres bækkenbundsmuskler forkert.

En amerikansk og australsk undersøgelse har begge påvist, at helt op til 25% af de kvinder, der på egen hånd træner deres bækkenbundsmuskler, rent faktisk belaster musklerne frem for at klemme og løfte. Resultatet er, at de gør mere skade end gavn med deres knibeøvelser og risikerer en nedsunken livmoder.
> Læs mere om knibeøvelser

Det er vigtigt at være opmærksom på, at bækkenbundsøvelser kan gøres på mange måder, og at de ikke alle har samme effektivitet. Bækkenbundsmusklerne er almindelige skeletmuskler og skal trænes på samme måde som de øvrige muskler i kroppen. Den mest effektive muskeltræning er progressiv modstandstræning, hvor belastning langsomt øges. Dette er ikke muligt uden en bækkenbundstræner.

Bækkenbundsøvelser uden modstand svarer til at træne biceps uden vægte. Lige så vel som vi ved, at det er mere effektivt at træne biceps med vægte, så er det også mere effektivt at træne bækkenbundsmusklerne ved hjælp af belastning.
> Læs mere om progressiv modstandstræning.

Derfor skal du træne under graviditet og efter fødsel

Kegelmaster hjælper med at gøre dine knibeøvelser langt mere effektive, så du hurtigt øger muskelstyrke – og masse i din bækkenbund. Er din bækkenbund veltrænet og stærk kommer du langt hurtigere i form efter fødslen, og også fødslen vil blive lettere.

Undgå inkontinens

Særligt under graviditeten og efter fødsel har mange kvinder problemer med inkontinens. Det er dokumenteret, at korrekt bækkenbundstræning kan modvirke og eliminere inkontinens før og efter fødslen.
Læs mere om inkontinens.

Bedre sex efter fødsel

Mange kvinder oplever, at sex føles anderledes og ikke nær så godt efter fødslen. Bliver musklerne ikke trænet før og efter fødslen, er det naturligt at mange kvinder oplever, at de er mere ”åbne” og ikke har samme følelser i skeden.
> Læs mere om forbedring af sexliv med bækkenbundsøvelser

Undgå bristninger

Næsten 80% af alle førstegangsfødende vil briste under fødslen. Der er kommet mere fokus på bristninger i de senere år, og særligt hvad man som gravid selv kan gøre for at undgå bristninger. Træning af bækkenbundsmusklerne giver en bedre blodgennemstrømning, hvilket nedsætter risikoen for bristninger, ligesom du vil opnå en bedre fornemmelse for dit underliv og kan arbejde med dine muskler under fødslen.
> Undgå bristninger

Gør presseperioden kortere

En stærk og veltrænet bækkenbund er en mere elastisk bækkenbund. En mere elastisk bækkenbund betyder alt andet lige, at det er lettere for barnet at komme ud. Dermed bliver fødslen lettere og hurtigere. Flere undersøgelser har påvist, at stærke bækkenbundsmuskler forkorter presseperioden, og en norsk undersøgelse har vist, at risikoen for en presseperiode på over 1 time er markant mindre, hvis bækkenbundsmusklerne er stærke.
>Opnå kortere presseperiode

Uddybende information
“Levator ani function before and after childbirth” af Perschers et al, 1997.
“Træning af bækkenbunden forebygger inkontinens” af Ulla Due, 2008.
“Randomised controlled trial of pelvic floor muscle training during pregnancy” af S. Alvesen KÅ, Mørkved S.
“Physiotherapy for persistent postnatal stress urinary incontinence: a randomized controlled trial” af C. Dumoulin et al, 2004
“Stress incontinence and pelvic floor neurophysiology 15 years after the first delivery” af L. M Dolan et al, 2003
“Pelvic floor muscle training during pregnancy to prevent urinary incontinence: a single-blind randomized controlled trial” af Mørkved et al, 2004
“Effect of pelvic muscle exercise on transient incontinence during pregnancy and after birth” af Sampelle et al, 1998.
“Evidence-based physical therapy for the pelvic floor. Bridging science and clinical practise” af Bø et al, 2007.